The Hepworth Wakefield is the largest purpose-built exhibition space outside London. The gallery brings together work from Wakefield’s art collection, exhibitions by contemporary artists.

In designing The Hepworth Wakefield, David Chipperfield Architects responded imaginatively to the gallery’s waterfront setting. The building complements the scale and form of the existing industrial buildings and, like them, appears to rise out of the River Calder.

The building has 1,600 square metres of light-filled spaces across 10 galleries, learning studios, conference venues a café, shop and offices.

The gallery’s location on the river’s edge also allows it to apply new forms of renewable energy by sourcing the majority of its heating and cooling from the river’s flow. The gallery’s façade has a sculptural appearance has been constructed of pigmented concrete, which was created in-situ.